Prostatakræft – sådan forsøger jeg at forebygge

Prostatakræft – sådan forsøger jeg at forebygge

Prostatakræft – sådan forsøger jeg at forebygge – Dette indlæg indeholder reklamelinks

Prostatakræft – sådan forsøger jeg at forebygge

I anledning af dette års “MOVEMBER”, der sætter fokus på prostatakræft…der desværre ikke får lige så stort fokus som andre kræftsygdomme, har jeg valgt at byde lidt ind med, hvordan jeg forebygger risikoen for prostatakræft. Det kræver ikke de helt store redskaber eller gymnastiske udfoldelser, faktisk er det ret nemt og simpelt.

Kræft er noget fanden har skabt

Prostatakræft er en alvorlig sygdom, der kan ramme mænd i alle aldre. Kræft er generelt noget rigtig skidt og mange har tendens til at tænke, “det rammer ikke mig”, men du kan jo ikke vide dig helt sikker. Jeg er, indtil videre, heldigvis stadig gået fri, og har heller ikke haft det tæt på livet, men derfor tænker jeg ofte over det, og har fokus på forebyggelsen. Ligesom kvinder kan kontrollerer sine bryster for knuder, kan mænd også forebygge risikoen for prostatakræft. Så kære mænd, hellere kigge efter en gang for meget end en gang for lidt.  Desværre er det sådan, at jo ældre du bliver, jo mere øges risikoen for kræft. Risikoen øger også med antal slægtninge, som har eller har haft sygdommen.

Her er lige lidt fakta om prostatakræft.

Fakta om prostatakræft:

 • Prostatakræft rammer mænd i alle aldre
 • Prostatakræft udgår fra blærehalskirtlen hos mænd
 • Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd
 • Hver fjerde mand der får stillet diagnosen prostatakræft, dør af sygdommen
 • Gennemsnit for antal nye tilfælde pr. år ca.  4.364 stk.
 • Dødsfald pr. år ca. 1.179 stk.
 • Overlevelsesprocent efter 1 år 98%, efter 5 år 86%
 • (lavet på en diagnose fra 2010 – 2014)

Hvad kan du selv gøre?

Ifølge Sundhed.dk er der flere vigtige ting du kan gøre, her kommer et udpluk derfra:

Spis sundt og varieret: En kost rig på frugt og grøntsager er godt for kroppen og forebygger ikke kun kræft, men også hjerte- og karsygdomme og type 2-diabetes. Undgå fed mad, en spis meget fisk og mad som indeholder omega-3 fedtsyrer. Højt kødindtag er også en risikofaktor for prostatakræft. Kosttilskud som vitaminer, mineraler osv. er også muligt at finde i tabletform, jeg har fundet lidt hos Helsebixen.dk

Begræns alkoholforbruget: Dette betyder generelt ikke mere end to genstande (to glas vin, to øl eller to drinks) per dag

Undgå at blive overvægtig: Selv om der ikke er påvist nogen direkte sammenhæng mellem overvægt og prostatakræft, har overvægtige mennesker i vores del af verdenen en større risiko for kroniske sygdomme. Overvægtøger også risikoen for kræft generelt.

Hold dig i fysisk aktivitet: Bring pulsen op og sved lidt ind imellem. Mænd som er fysisk aktive, får sjældnere konstateret prostatakræft med spredning, end de som ikke er det. Her er det også vigtigt at holde gang i potensen ofte. Sex og onani er forebyggende kære mand. så gi los og kvæl den enøjede slange, eller giv lillemor en tur i soveværelset flere gange om ugen.

Drop tobak: Al brug af tobak er sundhedsskadelig. Der er påvist sammenhæng mellem både snus og rygning og forekomst af kræft. Også passiv rygning er skadelig. Har du brug for hjælp til rygestop, så se HER.

prostatakræft

Knæk Canser ugen bød på mange gode råd

Bl.a. så jeg i TV, en udsendelse fra et gymnastikhold, med mænd der trænede underlivet. Nogle havde haft prostatakræft og nogen havde det ikke. De kom med følgende råd:

 • Husk at knibe strålen over, når du tisser.
 • Husk at klemme ringmusklen, når du laver stort.
 • Husk at mærke dig selv efter på mellemkødet, om alt er som det skal være.

Det er er da nogle øvelser og kontroller vi alle kan forholde os til.

Læs også Find din indre mand!

Gå nu til lægen i tide

Jeg tror bestemt, at landets læger og vores koner, vil sætte pris på at vi mænd, bliver lidt bedre til selv at yde en indsats. Ofte er vi for dovne, når det kommer til almindelig pleje og opmærksomhed på os selv. “Ja ja, det går nok”, “jeg går først til lægen når det gør ondt” osv. Desværre er lægebesøget ofte for sent, og skaden er sket.

Det kunne være vidunderligt, hvis cancerforskerne snart finder en vaccine, ligesom man har fundet til HPV vaccinen. HPV vaccinen fås oftest af unge piger og kvinder i forbindelse med livmoderhalskræft, men den kan også fås af mænd. HPV vaccinen kan bruges i forbindelse med svælgkræft i munden, kræft i endetarmsåbningen og peniskræft. Det ville være dejligt ikke at skulle gå og være urolig hele tiden. Så er der jo hele problematikken om Cannabisolie, få det nu legaliseret, det gør så meget godt for mange mennesker med forskellige sygdomme, for pokker! Det sorte marked vælter sig i de gode dråber, så kære politikere, få nu styr på det.

Læs også: Guide til 8 af mandens erogene zoner

Værst er frygten

Jeg håber af hele mit hjerte, at hvis en af mine venner eller jeg selv bliver ramt af den grimme sygdom, at vi kan støtte hinanden i op og nedture. Ingen skal føle sig alene, ingen skal stå alene, men det er alligevel min værste frygt. Bare tanken om, at hvis jeg skulle bliver ramt og der ikke er nogen vej tilbage, at min familie så står alene med det hele. Ingen skal stå alene med sådan en omgang. Heldigvis findes der fællesskaber, støttegrupper og krisevejledning, men alligevel.

Alle tænker tanken, hvad gør jeg hvis? Jeg tænker tanken, hvad nu hvis? Skulle det ramme mig og familien, har jeg egentlig nået det jeg ville i livet, er alle mine drømme opfyldt, laver jeg egentlig det jeg gerne vil? Det sætter tingene i perspektiv og jeg tænker lige en ekstra gang over det hele. Jeg er taknemlig for hvad jeg har og jeg elsker min familie.

Så kære mand husk dig selv hver dag og lev livet i dag, det kan være for sent i morgen.

Lumre hilsner

Fra Hr. Lummer, Detlumrehjørne.dk


Sponsoreret;proshave
*Dette indlæg indeholder reklamelinks*

Hits: 723

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Facebook

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies samt vores privatlivspolitikker mere information

Vi og vores samarbejdspartnere bruger teknologier, herunder cookies, til at indsamle oplysninger om dig til at understøtte forskellige formål på hjemmesiden, herunder: * Funktionalitet * Statistik * Marketing Ved at trykke på 'Accepter alle' giver du samtykke til alle disse formål. Du kan læse mere om vores brug af cookies og andre teknologier, samt om vores indsamling og behandling af personoplysninger ved at læse vores privatlivspolitikker.

Luk